A fontos és a nem fontos...

Az ADD-seknél alapvető probléma, hogy nem tudnak priorizálni. Minden fontos. Emiatt tudunk elterelődni és emiatt nagyon nehéz véghezvinni valamit. Elindulok a konyhába kávét főzni (fontos nem? nekem mindenképp). Taposok a morzsákon, marha idegesítő. Fel kéne seperni. Fontos, nem? Megkeresem a seprűt. Meglátom Dórit, aki még mindig egy szál semmiben bohóckodik a szobájában, elkésik az oviból! Fontos ráadogatni a ruhákat, nem? Oké, fel van öltözve. De én mit is csináltam??? Kb így zajlik minden. És persze, nabumm, ha nem sepertem össze vagy ittam kávét. De dolgozni így veszélyes. Megígérem, hogy MOST RÖGTÖN küldök egy levelet, ilyen-olyan infóval. Levelező megnyit, jé, kaptam egy érdekes levelet. Elolvasom, van benne egy link, azt is megnézem. Tutimindjártküldöm elmaradt. És sosem jut többé eszembe. Vagy hajnali 4-kor, 3 hét múlva. Hogyénmekkoraegybunkóvagyok....

Erre van a szervezett teendő lista. Első verzióban készítettem havi, heti tervet, ami azon van, arra kell koncentrálni, slusszpassz. Aztán van napi terv, amin első körben időbeosztást is csináltam, ez nem működött, mert fogalmam sincs, mire mennyi idő kell. (Ez is egy komoly issue az ADD-nél, egyszerűen nem érezzük az időt. Olvasok egy könyvet, pont ez következik most, hátha tanulok valamit :D) Úgyhogy új napi szervezőt készítettem.

Mivel vizuális tapus vagyok, ez sokkal jobban működik (egyelőre úgy látom, aztán ki tudja). Az a spirál, ami persze jól nincs teljesen kitöltve, jelenti a napot, színekkel jelölöm, mikor mi van. A két doboz a teendőlista délelőttre és délutánra. A délelőtti üres, mert dógomvolt. A három szín ötletét is a könyvből loptam. Ott kicsit máshogy volt, de mindegy. Piros amit ma meg KELL csinálni. Narancs a nagyon ajánlatos, a sárga amit jó lenne. Persze, mivel én kicsi dolgokat is felírok, a narancsban is vannak néha muszájosak... De a sorrend elvileg: ha kész a piros, jöhetnek a narancsok, és aztán a sárgák.

Namost, amiért billentyűzetet ragadtam: Minden kész, kivéve a legelső piros :D

Megjegyzések

  1. Érdekesek a posztjaid. :) A listád mennyire vagy képes figyelemmel kísérni? https://trello.com/ én most itt listázok. Sajna erőst rászorulok, hogy még a háztartást is listázzam, különben nem lenne kimosva, vagy, ha mégis, akkor nem teregetnék ki, mert kimegy a fejemből.

    VálaszTörlés
  2. Te nem sajnálod az időt a tervezésre? A múltkor pont erre gondoltam, mikor összeraktam egy napomat, hogy milyen sokáig tart... (amúgy nem, de úgy tűnik...)

    VálaszTörlés
  3. A jó napon követem a listát, a rosszon nem. De akkor is fel van írva minden, és másnap rendezhetem a soraimat!
    És nem sajnálom az időt rá, tudomásul vettem, ez van, így működik a dolog és kész. A heti tevezés jó egy órát vesz igénybe, de szerintem ahogy majd alakulnak a rutinok és készülnek a sablonok, ez csökkenni fog. Pl. a mintakiadás lépéseire van már cheklistem, lefóliázva, pipálható. Nem kell újra írni a teendőlistára, hanem csak azt kell beírni, hogy kiadás, és akkor előveszem a cheklistet.

    VálaszTörlés
  4. Milyne könyv ihlette a fenti napi beosztás szemléltetését? Én is vizuális típus vagyok és nagy szükségem lenne segítségre.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tippek ADHD-soknak

Csempemosó

Jutalomkártyák gyerekeknek